Prednosti laserskega graviranja lesa ter rezanja

Zakaj se odločiti za lasersko graviranje na kovino?
13 aprila, 2020

Laserska tehnologija je v zadnjih desetletjih dosegla nesluten razvoj. Uporabljamo jo v mnogih industrijskih in gospodarskih panogah ter še drugje. Postopki z laserjem pridejo v poštev tudi pri delu z lesom. Laserje lahko uporabljamo pri graviranju na les ali rezanje kosov lesa, celo hlodov. Lasersko graviranje na les je postopek, ki poteka z izjemno natančnostjo. Laserji so sposobni narediti čiste reze in ostre robove, ni važno, kakšne oblike so izdelki. Med postopkom nastajajo čudoviti proizvodi, kot so okrasni elementi, igrače, spominki, okraski, umetniški izdelki, itd. Graviramo lahko celo logotipe in pa fotografije. 

Delo z laserjem omogoča tudi visoko stopnje prilagodljivosti in posledično je tudi kvaliteta obdelave lesa na visokem nivoju. Ko z laserjem režemo les, se seveda temperatura materiala precej dvigne. Z dovajanjem stisnjenega zraka posrbimo za normalizacijo temperature, tako da ne pride do vžiga oz. poškodovanja lesa. A rjavi robovi nikakor niso znak površnega dela. Lahko jih namreč štejemo za okrasni detajl. 

Različne vrste lesa se seveda različno odzivajo na lasersko graviranje in rezanje. Velika dejavnika sta npr. smola ter gostota. Vsekakor velja, da moramo za trd les uporabljati laser večje moči, pri mehkem lesu je dovolj že nižja moč. Pri delu lahko uporabljamo tudi vezane in MDF plošče (pri slednjih je priporočljivo uporabljati stisnjen zrak). 

Pri laserskem graviranju na les materiala, na katerega graviramo, nikakor ni potrebno pritrjevati, tudi med samim delom laserski žarek ne pritiska na les (tako ne prihaja do fizičnih poškodb). Vse kar je potrebno je to, da vstavimo material in pričnemo z delom. Tako odpadejo postopki zamudne predpriprave lesenih materialov, kar seveda tudi nekaj stane. Pri postopku rezkanja lesa pa je potrebno pravilna namestitev, pa še vakum je potrebno uporabljati med delom.  

Vas zanimajo naši leseni izdelki, ki nastanejo s pomočjo laserskega graviranja? Izbira je res velika, kvaliteta ravno tako, pa še cene so žepu prijazne! Kontaktirajte kooperativo DROWA.

Comments are closed.